Există
unele alimente care s-au dovedit a fi esenţiale pentru sănătate, deoarece
furnizează nutrienţii fără de care corpul nu funcţionează bine. Este esenţial
să ai o alimentaţie mai simplă, bogată în fructe, legume, nuci/seminţe, cereale
integrale, iar carnea şi lactatele să fie cosumate în cantităţi moderate.
Astfel, organismul tău va beneficia de toţi nutrienţii de care are nevoie.
Pe
lângă obiceiul de a mânca sănătos trebuie să incluzi în alimentaţie câteva
alimente despre care se ştie că au un rol protector şi te ajută să trăieşti mai
mult, fără să te îmbolnăveşti de boli grave. Nu uita niciodată să consumi cele
cinci alimente care sunt prioritare pentru sănătate:
1. Oleaginoase
Un
pumn de oleaginoase crude (nuci, migdale, caju, fistic, alune, nucile
braziliene) fereşte corpul de boli grave, precum diabet şi cancer. Specialiştii
au descoperit că persoanele care obişnuiesc să consume zilnic câteva nuci îşi
prelungesc viaţa şi îşi ajută corpul să lupte cu bolile grave.
Oleaginoasele
se dovedesc benefice in prevenirea maladiilor cardiovasculare. In plus,
datorita continutului de magneziu, contribuie la buna functionare a unor enzime
ce au drept rol refacerea celulara.
Consumul
de oleaginoase este benefic sanatatii cardiovasculare. Toate oleaginoasele
(migdale, nuci pecan, alune etc.) si arahidele (leguminoasele) contin acizi
grasi de acelasi tip cu cei continuti de uleiul de masline. Astfel, consumand
unt de arahide obtii aceleasi beneficii ca atunci cand consumi ulei de masline.
Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au aratat ca untul de arahide
diminueaza cu 20% riscul de maladii cardiovasculare, fata de 26% cat diminueaza
consumul uleiului de masline si 12% datorat unei diete sarace. In plus,
oleaginoasele sunt bogate in proteine, fibre si vitamina E, un antioxidant care
neutralizeaza radicalii liberi responsabili de imbatranirea celulara. Pentru
hipertensivi se recomanda insa oleaginoasele nesarate.
9,5%
dintre alergiile alimentare la persoanele adulte sunt determinate de
oleaginoase.
Daca
tii la silueta ta, nu le consuma in exces, deoarece la 100 g de oleaginoase
corespund aproximativ 600 de calorii. Oleaginoasele au in general un continut
ridicat de vitamina E, fibre, minerale si oligoelemente (potasiu, magneziu,
fosfor, calciu, fier, zinc si cupru), o pondere importanta de lipide si un
continut proteic superior comparativ cu fructele.
2. Sfecla roşie
Trebuie
să o incluzi în dietă, deoarece are proprietăţi antiinflamatorii. Împiedicând
apariţia inflamaţiilor în corp, organele funcţionează bine şi riscul de a te
îmbolnăvi este mult diminuat. Astfel că nu trebuie să uiţi de sfecla roşie pe
care o poţi folosi în orice preparate doreşti.
Este
printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarnă și, totodată, un ajutor
extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece. Dar dacă despre aportul
de energie vitală al sfeclei se scrie mult, o altă variantă a ei, la fel de
importantă, este mai puțin popularizată, anume – sfecla roșie este un ajutor
extraordinar pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieții intrauterine.
Această legumă se numără printre puținele alimente-medicament pentru femeile
însărcinate, substanțele sale active protejând mai ales de mutații fetusul în
pântecele mamei. De altfel, în medicina naturistă, această legumă este o
adevărată legendă, proprietățile sale vindecătoare în bolile sângelui, în cele
tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute încă de acum 150 de ani, când
întemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumină primele leacuri
tradiționale. În ce fel de afecțiuni și în ce doze se administrează sfecla
roșie vom vedea în continuare, nu înainte însă de a se afla cum se prepară și
se administrează.
3. Ulei de măsline extravirgin
Uleiul
de măsline de calitate şi măslinele naturale conţin grăsimi sănătoase care au
rolul de a proteja corpul de îmbătrânirea prematură. Consumă uleiul de măsline,
dar fără să exagerezi cu el şi include câteva măsline kalamata în salatele pe
care le consumi zilnic.
Beneficiile
medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de
acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit
studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor
de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul
"rau") in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul
"bun"). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare
de acid monosaturat precum uleiul de masline!
Uleiul
de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta
previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza
secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai
eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta
aparitiei calculilor biliari.
4. Spanac
Datorită
conţinutului bogat în vitamina K, spanacul nu trebuie să-ţi lipsească din
alimentaţie. Potrivit cercetătorilor, tocmai această vitamină aduce multe
beneficii pentru sănătate, împiedicând degradarea creierului.
Iata
cateva motive pentru care spanacul trebuie consumat cat mai des posibil:
-
dieta - o cana de spanac contine aproximativ 20% din doza zilnica recomandata
de fibre care ajuta la digestie, previn constipatia, echilibreaza zaharul din
sange si ofera senzatie de satietate.
-
cancer - flavonoidele sunt prezente din abundenta in spanac. S-a dovedit ca
acestea incetinesc diviziunea celulara in cazul cancerului de stomac si de
piele. Mai mult, spanacul ofera o protectie importanta impotriva aparitei cancerului
agresiv de prostata.
-
antiiinflamator - neoxantina si violaxantina sunt doua epoxi xantofile prezente
in cantitati mari in compozitia spanacului, ce au rol antiinfalmator.
-
antioxidanti - vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniu
sunt prezente in spanac. Toate acestea lupta impotriva aparitiei osteoporozei,
aterosclerozei si hipertensiunii arteriale.
-
tensiune arteriala - peptidele din spanac inhiba enzima de conversie a
angiotensinei, regland tensiunea arteriala.
-
vedere - luteina si zeaxantina sunt antioxdidanti prezenti in spanac, care au
rolul de a proteja ochii de aparitia cataractei dar si de degenerescenta
maculara legata de varsta.
-
imunitate - o cana de spanac contine peste 337 unitati din doza zilnica de
vitamina A, care nu doar protejeaza ci si intareste anumite puncte de intrare
in corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul
urinar si intesinal.
-
piele - spanacul contine cantitati mari de vitamina A care ajuta la pastrarea
sanatatii pielii, la mentinerea umiditatii acesteia, luptand impotriva
psoriazisului, keratinizarii, acneei si chiar a ridurilor.
-
oase - o cana de spanac fiert ofera organismului peste 100% din doza zilnica
recomandata de vitamina K ce poate preveni activarea excesiva a osteoclastelor
dar care sustine sinteza osteocalcinei, proteina esentiala pentru mentinerea si
cresterea densitatii oaselor umane.
-
calcifiere - vitamina K este o componenta esentiala a procesului numit
carboxilare ce produce matricea de proteine gla ce previne formarea de calciu
in tesuturi. O cana cu spanac lupta impotriva declansarii aterosclerozei,
bolilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale.
-
functia creierului si a sistemului nervos - abundenta de vitamina K din spanac
contribue foarte mult la formarea unui sistem nervos sanatos si a functiei
cerebrale prin furnizarea unei cantitati esentiale a unui tip de grasime
esentiala pentru procesul productiei tecii de mielina care se afla in jurul
nervilor.
5. Broccoli
Atât
broccoli, cât şi varza, conopida, guliile şi varza de Bruxelles au proprietatea
de a apăra corpul de cancer. Conţin sulforafan, o substanţă care are efect
anticancerigen dovedit. Potrivit studiilor, persoanele care obişnuiesc să
consume broccoli trăiesc mai mult decât cele care nu au inclus această legumă
în dieta lor.
Pentru
a ne bucura de toate principiile nutritive ale acestei legume, ea trebuie
gatita la abur. De asemenea, se recomanda consumul ei cel putin de trei ori pe
saptamana. Iata care sunt beneficiile legumei broccoli asupra sanatatii:
- Asigura
buna functionare a sistemului nervos - broccoli contine un procent semnificativ
de potasiu, mineral care mentine sanatatea sistemului nervos, asigura
functionarea optima a creierului si favorizeaza dezvoltarea masei musculare.
- Regleaza
tensiunea arteriala – raspunzatoare de aceasta proprietate sunt cele doua
minerale continute in procente insemnate in compozitia legumei, magneziul si
calciul.
- Lupta
impotriva imbatranirii – o ceasca plina cu buchetele de broccoli contine
necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant necesar in lupta impotriva
radicalilor liberi. Mai mult, vitamina C este un antihistaminic eficient pentru
atenuarea disconfortului asociat cu raceala si gripa.
- Mentine
sanatatea oaselor - broccoli contine niveluri ridicate de calciu si vitamina K,
ambele cu roluri importante in mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea
osteoporozei.
- Repara
leziunile pielii datorate expunerii la soare - datorita glucorafaninului
continut, broccoli are proprietatea de a proteja pielea de razele daunatoare
ale soarelui din interior catre exterior, repara leziunile pielii datorate
expunerii in exces la razele UV, o detoxifiaza si ajuta la regenerarea ei.
- Previne cancerul - datorita
aceluiasi glucorafanin, care este transformat de organism in sulforafan,
broccoli combate infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie raspunzatoare de
riscul crescut de cancer gastric. Mai mult, leguma contine indole-3-carbinol,
un compus puternic antioxidant si anticancerigen, care s-a dovedit ca impiedica
dezvoltarea cancerului mamar, de col uterin, de prostata si stimuleaza functia
hepatica.
- Intareste
sistemul imunitar - o ceasca de broccoli asigura sistemului imunitar o doza
generoasa de betacaroten. Zincul si seleniul, desi in procente mici, stimuleaza
si ele sistemul imunitar.
- Favorizeaza
pierderea kilogramelor in plus - broccoli este bogat in fibre care ajuta
digestia, elimina problema constipatiei, mentin glicemia in limite normale si
previn supraalimentarea. In plus, o ceasca de broccoli are tot atatea proteine
ca o ceasca de orez sau de porumb, insa numarul de calorii este la jumatate.
- Mentin
sanatatea oculara - studiile au demonstrat ca luteina si zeaxantina continute
de aceasta leguma previn degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta.
In plus, broccoli este o sursa buna de vitamina A, necesara formarii rodopsinei
(albumina prezenta in retina), a epiteliilor de pigment din retina care asigura
vederea crepusculara.
- Asigura
sanatatea inimii - luteina poate, de asemenea, incetini sau preveni ingrosarea
arterelor, luptand astfel impotriva bolilor de inima. Vitaminele B6 si B9 reduc
riscul de ateroscleroza, de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu