luni, 7 septembrie 2015

Invata Cum Sa Traiesti Mai Mult




Există unele alimente care s-au dovedit a fi esenţiale pentru sănătate, deoarece furnizează nutrienţii fără de care corpul nu funcţionează bine. Este esenţial să ai o alimentaţie mai simplă, bogată în fructe, legume, nuci/seminţe, cereale integrale, iar carnea şi lactatele să fie cosumate în cantităţi moderate. Astfel, organismul tău va beneficia de toţi nutrienţii de care are nevoie.
Pe lângă obiceiul de a mânca sănătos trebuie să incluzi în alimentaţie câteva alimente despre care se ştie că au un rol protector şi te ajută să trăieşti mai mult, fără să te îmbolnăveşti de boli grave. Nu uita niciodată să consumi cele cinci alimente care sunt prioritare pentru sănătate:

1. Oleaginoase



Un pumn de oleaginoase crude (nuci, migdale, caju, fistic, alune, nucile braziliene) fereşte corpul de boli grave, precum diabet şi cancer. Specialiştii au descoperit că persoanele care obişnuiesc să consume zilnic câteva nuci îşi prelungesc viaţa şi îşi ajută corpul să lupte cu bolile grave.
Oleaginoasele se dovedesc benefice in prevenirea maladiilor cardiovasculare. In plus, datorita continutului de magneziu, contribuie la buna functionare a unor enzime ce au drept rol refacerea celulara.
Consumul de oleaginoase este benefic sanatatii cardiovasculare. Toate oleaginoasele (migdale, nuci pecan, alune etc.) si arahidele (leguminoasele) contin acizi grasi de acelasi tip cu cei continuti de uleiul de masline. Astfel, consumand unt de arahide obtii aceleasi beneficii ca atunci cand consumi ulei de masline. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au aratat ca untul de arahide diminueaza cu 20% riscul de maladii cardiovasculare, fata de 26% cat diminueaza consumul uleiului de masline si 12% datorat unei diete sarace. In plus, oleaginoasele sunt bogate in proteine, fibre si vitamina E, un antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi responsabili de imbatranirea celulara. Pentru hipertensivi se recomanda insa oleaginoasele nesarate.
9,5% dintre alergiile alimentare la persoanele adulte sunt determinate de oleaginoase.
Daca tii la silueta ta, nu le consuma in exces, deoarece la 100 g de oleaginoase corespund aproximativ 600 de calorii. Oleaginoasele au in general un continut ridicat de vitamina E, fibre, minerale si oligoelemente (potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, zinc si cupru), o pondere importanta de lipide si un continut proteic superior comparativ cu fructele.

2. Sfecla roşie



Trebuie să o incluzi în dietă, deoarece are proprietăţi antiinflamatorii. Împiedicând apariţia inflamaţiilor în corp, organele funcţionează bine şi riscul de a te îmbolnăvi este mult diminuat. Astfel că nu trebuie să uiţi de sfecla roşie pe care o poţi folosi în orice preparate doreşti.
Este printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarnă și, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece. Dar dacă despre aportul de energie vitală al sfeclei se scrie mult, o altă variantă a ei, la fel de importantă, este mai puțin popularizată, anume – sfecla roșie este un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieții intrauterine. Această legumă se numără printre puținele alimente-medicament pentru femeile însărcinate, substanțele sale active protejând mai ales de mutații fetusul în pântecele mamei. De altfel, în medicina naturistă, această legumă este o adevărată legendă, proprietățile sale vindecătoare în bolile sângelui, în cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute încă de acum 150 de ani, când întemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumină primele leacuri tradiționale. În ce fel de afecțiuni și în ce doze se administrează sfecla roșie vom vedea în continuare, nu înainte însă de a se afla cum se prepară și se administrează.

3. Ulei de măsline extravirgin



Uleiul de măsline de calitate şi măslinele naturale conţin grăsimi sănătoase care au rolul de a proteja corpul de îmbătrânirea prematură. Consumă uleiul de măsline, dar fără să exagerezi cu el şi include câteva măsline kalamata în salatele pe care le consumi zilnic.
Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau") in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul "bun"). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!
Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.

4. Spanac


Datorită conţinutului bogat în vitamina K, spanacul nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie. Potrivit cercetătorilor, tocmai această vitamină aduce multe beneficii pentru sănătate, împiedicând degradarea creierului.
Iata cateva motive pentru care spanacul trebuie consumat cat mai des posibil:
- dieta - o cana de spanac contine aproximativ 20% din doza zilnica recomandata de fibre care ajuta la digestie, previn constipatia, echilibreaza zaharul din sange si ofera senzatie de satietate.
- cancer - flavonoidele sunt prezente din abundenta in spanac. S-a dovedit ca acestea incetinesc diviziunea celulara in cazul cancerului de stomac si de piele. Mai mult, spanacul ofera o protectie importanta impotriva aparitei cancerului agresiv de prostata.
- antiiinflamator - neoxantina si violaxantina sunt doua epoxi xantofile prezente in cantitati mari in compozitia spanacului, ce au rol antiinfalmator.
- antioxidanti - vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniu sunt prezente in spanac. Toate acestea lupta impotriva aparitiei osteoporozei, aterosclerozei si hipertensiunii arteriale.
- tensiune arteriala - peptidele din spanac inhiba enzima de conversie a angiotensinei, regland tensiunea arteriala.
- vedere - luteina si zeaxantina sunt antioxdidanti prezenti in spanac, care au rolul de a proteja ochii de aparitia cataractei dar si de degenerescenta maculara legata de varsta.
- imunitate - o cana de spanac contine peste 337 unitati din doza zilnica de vitamina A, care nu doar protejeaza ci si intareste anumite puncte de intrare in corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar si intesinal.
- piele - spanacul contine cantitati mari de vitamina A care ajuta la pastrarea sanatatii pielii, la mentinerea umiditatii acesteia, luptand impotriva psoriazisului, keratinizarii, acneei si chiar a ridurilor.
- oase - o cana de spanac fiert ofera organismului peste 100% din doza zilnica recomandata de vitamina K ce poate preveni activarea excesiva a osteoclastelor dar care sustine sinteza osteocalcinei, proteina esentiala pentru mentinerea si cresterea densitatii oaselor umane.
- calcifiere - vitamina K este o componenta esentiala a procesului numit carboxilare ce produce matricea de proteine gla ce previne formarea de calciu in tesuturi. O cana cu spanac lupta impotriva declansarii aterosclerozei, bolilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale.
- functia creierului si a sistemului nervos - abundenta de vitamina K din spanac contribue foarte mult la formarea unui sistem nervos sanatos si a functiei cerebrale prin furnizarea unei cantitati esentiale a unui tip de grasime esentiala pentru procesul productiei tecii de mielina care se afla in jurul nervilor.

5. Broccoli


Atât broccoli, cât şi varza, conopida, guliile şi varza de Bruxelles au proprietatea de a apăra corpul de cancer. Conţin sulforafan, o substanţă care are efect anticancerigen dovedit. Potrivit studiilor, persoanele care obişnuiesc să consume broccoli trăiesc mai mult decât cele care nu au inclus această legumă în dieta lor.
Pentru a ne bucura de toate principiile nutritive ale acestei legume, ea trebuie gatita la abur. De asemenea, se recomanda consumul ei cel putin de trei ori pe saptamana. Iata care sunt beneficiile legumei broccoli asupra sanatatii:

- Asigura buna functionare a sistemului nervos - broccoli contine un procent semnificativ de potasiu, mineral care mentine sanatatea sistemului nervos, asigura functionarea optima a creierului si favorizeaza dezvoltarea masei musculare.
- Regleaza tensiunea arteriala – raspunzatoare de aceasta proprietate sunt cele doua minerale continute in procente insemnate in compozitia legumei, magneziul si calciul.
- Lupta impotriva imbatranirii – o ceasca plina cu buchetele de broccoli contine necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant necesar in lupta impotriva radicalilor liberi. Mai mult, vitamina C este un antihistaminic eficient pentru atenuarea disconfortului asociat cu raceala si gripa.
- Mentine sanatatea oaselor - broccoli contine niveluri ridicate de calciu si vitamina K, ambele cu roluri importante in mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea osteoporozei.
- Repara leziunile pielii datorate expunerii la soare - datorita glucorafaninului continut, broccoli are proprietatea de a proteja pielea de razele daunatoare ale soarelui din interior catre exterior, repara leziunile pielii datorate expunerii in exces la razele UV, o detoxifiaza si ajuta la regenerarea ei.
- Previne cancerul - datorita aceluiasi glucorafanin, care este transformat de organism in sulforafan, broccoli combate infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie raspunzatoare de riscul crescut de cancer gastric. Mai mult, leguma contine indole-3-carbinol, un compus puternic antioxidant si anticancerigen, care s-a dovedit ca impiedica dezvoltarea cancerului mamar, de col uterin, de prostata si stimuleaza functia hepatica.
- Intareste sistemul imunitar - o ceasca de broccoli asigura sistemului imunitar o doza generoasa de betacaroten. Zincul si seleniul, desi in procente mici, stimuleaza si ele sistemul imunitar.
- Favorizeaza pierderea kilogramelor in plus - broccoli este bogat in fibre care ajuta digestia, elimina problema constipatiei, mentin glicemia in limite normale si previn supraalimentarea. In plus, o ceasca de broccoli are tot atatea proteine ca o ceasca de orez sau de porumb, insa numarul de calorii este la jumatate.
- Mentin sanatatea oculara - studiile au demonstrat ca luteina si zeaxantina continute de aceasta leguma previn degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta. In plus, broccoli este o sursa buna de vitamina A, necesara formarii rodopsinei (albumina prezenta in retina), a epiteliilor de pigment din retina care asigura vederea crepusculara.
- Asigura sanatatea inimii - luteina poate, de asemenea, incetini sau preveni ingrosarea arterelor, luptand astfel impotriva bolilor de inima. Vitaminele B6 si B9 reduc riscul de ateroscleroza, de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu